Jimmy

Door het Wervelwind Ensemble

Voor iedereen van 8 jaar en ouder

In 2005 vroeg het Wervelwind Ensemble twee prijswinnaars hun krachten te bundelen voor een nieuwe muziekvoorstelling voor 8-plussers. Componist Edward Top schreef op een libretto van de populaire kinderboekenschrijver Edward van de Vendel de jeugdopera Jimmy.

‘Het is avond, het is oorlog, het is nacht hier in mijn kamer, bij mijn bed. Ik heb mijn wekkergsm op half tien gezet. Mama zit beneden met Mathieu en het is avond, het is oorlog, het is nacht. Ik heb tot half tien gewacht, maar nu ga ik op weg’.

Jimmy is soldaat. Althans, dat denkt hij. Een soldaat met een missie: vriendschap, vrienden worden met Anastacia.

‘En ik denk opeens aan Anastacia, heel even maar aan Anastacia. Waarom denk ik nou aan Anastacia? Vandaag in de klas dacht ik dat haar haar van knopendrop was, en haar ogen kogeltjes snoep. Anastacia – soldaat zijn is een hongerig beroep.’

Edward van de Vendel (schrijver van Superguppie en het Kinderboekenweekgeschenk 2005) schreef het libretto voor de opera Jimmy, in opdracht van het Wervelwind Ensemble. Op nieuw gecomponeerde muziek van Edward Top en onder regie van Marcel Sijm, bracht het Wervelwind Ensemble, samen met vier zangers, een opera over vriendschap en het oorlogspad dat je erheen moet bewandelen…

In 15 april 2007 ging Jimmy in première op het Nederlands Kameropera Festival in Zwolle en is daarna 15 keer opgevoerd in diverse theaters en festivals in Nederland.

Jimmy was een co-productie van het Wervelwind Ensemble en het Kameroperahuis Zwolle