Blog Stapel
Artists in Residence – ’t Klavertje

Een vaste waarde in het maakproces van de voorstellingen van Frisse Oren is een uitgebreid onderzoekstraject. Binnen dit traject ontwikkelen spelers en makers hun werk in ontmoeting met en in de eigen omgeving van de doelgroep. Het gaat hier om onderzoek naar de leef- en belevingswereld van het publiek. De musici, regisseurs en componisten gaan naar de kinderen toe in de peuterspeelzalen of (voor-)scholen in de wijk. Ook de ouders zijn van harte welkom om deel te nemen aan dit proces. Doordat de makers van FO ook spelenderwijs aan het ontdekken zijn, is het contact met de kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders gelijkwaardig. Er worden geen workshops gegeven, er wordt ontmoet en uitgewisseld.

Het onderzoekstraject voor Stapel wordt op een unieke manier vormgegeven in samenwerking met de Stichting Kunst met de Paplepel: Frisse Oren is in de aanloop naar de voorstelling namelijk voor langere tijd Artists in Residence in Kinderdagverblijf ’t Klavertje (Ludens) in de Utrechtse wijk Sterrenwijk.

Lees hieronder het blog over het verblijf en de avonturen van Stapel in ’t Klavertje!

—————-

Update: 8 april

Afgelopen dagen hebben we meteen de eerste twee groepen van ’t Klavertje op bezoek gehad. Een groepje 3-jarigen en een groepje 1-jarigen. Met een paar test-decorstukken en wat eerste muzikale schetsen werd een scène gemaakt die we aan de kinderen hebben gepresenteerd. Het is voor ons ongelofelijk waardevol om zo vroeg in het maakproces van de voorstelling te kunnen ervaren hoe de kinderen alles beleven. Hoe ze reageren op de geluiden en de muziek, wat ze als spannend ervaren, waar ze om moeten lachen… Soms is dat precies zoals de regisseur en de componist het voor ogen en oren hadden maar soms is het ook totaal onverwacht. Één van de driejarigen praatte na afloop van deze mini-voorstelling honderduit. Hij zag in de houten kisten die we gebruikten een heel kasteel met kantelen en Yung-Tuan was met haar trommel een echte ridder! Bij de 1-jarigen zagen we volop fysieke reacties: wijzen naar waar het geluid vandaan komt, meewiegen met de muziek, opveren wanneer er een nieuw instrument klinkt en terugzwaaien naar de handen van Yung-Tuan en Daan.

Deze ervaringen nemen we mee in het vervolg van het maakproces. In ieder geval waren de kinderen heel erg geboeid en wilden ze na afloop maar al te graag zelf even bij de musici en de instrumenten komen kijken.

Voor ons persoonlijk was het na maanden van beperkte mogelijkheden ongelofelijk fijn om in deze intieme setting weer voor en met kinderen te kunnen spelen. wat hebben we dat ontzettend gemist!

 

Update: 6 april 2021

Vanaf vandaag is Frisse Oren ‘Artist in Residence’ op een wel heel bijzondere plek… voor onze nieuwe voorstelling, voor kinderen vanaf 1 jaar, zijn we namelijk ingetrokken in kinderdagverblijf ’t Klavertje in Utrecht. Op een leegstaande verdieping in het kinderdagverblijf werken we de komende weken aan Stapel met Daan Verlaan (Harp/composities), Yung-Tuan Ku (percussie) en Malou van Sluis (regie).
Natuurlijk komen de kinderen van ’t Klavertje regelmatig hun neusjes om de hoek steken en gaan we veel leren van hun feedback! En binnenkort mogen we ook bij de kinderen in hun eigen groep op visite.

Marie Meyran, initiatiefneemster van Kunst met de Paplepel, coördineert ons verblijf in ’t Klavertje en bereid alle kinderen en begeleiders voor op de contactmomenten. We kijken er ontzettend naar uit om ze te ontmoeten tijdens het maakproces van Stapel!